Ribkarbonade zijn karbonades met een beentje. Eigenlijk een filetlapje met een stukje sparerib, lekker smullen en kluiven dus. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.
Karbonaden zijn er in vier soorten: hals-, schouder-, rib-, en haaskarnonade.
De lekkerste ribkarbonades koopt u bij de slager, die snijdt en hakt de karbonades nog met de hand. In vrijwel iedere supermarkt worden de karbonadestroken eerst aangevroren of bevroren om ze met een hakmachine kapot te slaan. (deze machine kijkt niet hoe de beentjes lopen, maar slaat alles kapot) U zult dan ook vaak zien dat bij het iets te gaar maken van deze karbonade u witte bolletjes op het vlees krijgt. Dit zijn de eiwitten die kapotgevroren zijn om de karbonade te hakken met een machine.
De lekkerste karbonade krijgt u als het ze net niet helemaal gaar zijn. Tuurlijk mogen ze niet rauw van binnen zijn, maar als ze te gaar zijn raken ze al het sap kwijt, en dat is juist het lekkerste van een goed gebakken karbonade. Succes, met dit heerlijke bijna vergeten stukje vlees!
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden