Kalfszwezerik - Vlees bereiden

4.9/5 - (18 stemmen)

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

koken en ca. 4 minuten bakken

Smaaksuggestie:

Zout en peper

Kalfszwezerik bereiden

Een kalfszwezerik is een orgaan dat alleen voorkomt bij jonge kalveren. Als het dier ouder wordt verdwijnt de zwezerik. Een kalf heeft twee soorten zwezerik, een hals- en hartzwezerik. De meeste slagers zullen zwezerik niet op voorraad hebben, maar bestellen kan natuurlijk altijd.

Je maakt de zwezerik als volgt klaar

Laat de zwezerik minimaal 60 minuten trekken in koud water met wat zout. Pocheer de zwezerik tegen de kook aan voor ca. 20 minuten. Zet het vuur uit en laat de zwezerik in het water afkoelen. Verwijder het vlies en vet met een puntmesje en snijdt hem daarna in plakken. Bestrooi de zwezerik met een beetje zout en versgemalen peper en bloem. Verhit een scheutje olie en de boter in een pan en laat goed heet worden. Bak de zwezerik om en om in circa 4 minuten goudbruin.

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 60
Hoogste € 90

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 89 kilocalorie
Vet: 1.7 gram
Ijzer: 1.5 milligram
Eiwit: 18.4 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Baklap

Rosbief aan het stuk

Ossenstaart

Magere runderlap

Entrecote

Hollandse biefstuk

Kalfsrollade

Kalfsschnitzel

Kalfsstaartstuk

Kalfsentrecote

Kalfskotelet

Kalfslappen

Hamlappen braden

Varkensfricandeau

Saucijzen braden

Nasi of bami vlees

Ribkarbonade

Varkensfiletlap

Lamsrollade

Lamsbout

Lamslapjes

Lamsboutlapjes

Lamshaasjes

Lamskotelet

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Kalfszwezerik bereiden

Vlees bereiding adviezen over Kalfszwezerik