Varkenslapjes worden gesneden van de varkensschouder en zijn goed te gebruiken als stooflapjes. Braad de varkenslap rustig aan met ruim boter en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Voeg wat water toe na het aanbraden (niet te koud). Door de deksel op de pan te laten krijg je een gesloten systeem waardoor het vocht zoveel mogelijk in de pan blijft.
Onderstaande varkenslapjes zijn van het bloemstuk, het meest magere en mooiste gedeelte van de varkensschouder. Alle andere lapjes worden gesneden van de schoudermuis, sucade en schouderlap. Die zijn minder mooi, maar wel veel lekkerder!
Varkenslapjes zijn een beetje vergeten stukje vlees, neemt niet weg dat je er echt een feestmaaltijd van kunt maken. Ik noem bruin bier en ontbijtkoek.. Vul de rest zelf maar in. Eet smakelijk!
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden