Kophaas is net als een lange varkenshaas gewoon echt een varkenshaasje. Bij rundvlees is de uitsnijding anders en wordt de haas als geheel uitgesneden. Bij varkensvlees wordt de verdeling anders gedaan waardoor de haas in tweeen wordt gesneden. Hierdoor onstaat een lange haas en een kophaas. Het vlees verschilt echter wel van structuur en smaak. Een kophaas is iets donkerder en steviger dan een lange varkenshaas.
Het allerlekkerste voor satévlees is de kophaas, veel beter te gebruiken dan een lange varkenshaas die al snel te droog wordt. Maar ook gewoon bij de maaltijd is een kophaasje heerlijk (misschien wel lekkerder dan een lange varkenshaas)
Ketjap manis, katoembar, djinten, sambal oelek of een spaanse peper, iets citroenrasp (buitenkant schil) en eventueel buine suiker. Laat de varkenssaté een dag in de koelkast doortrekken.
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden