Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht. Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat.
Riblappen zijn er in verschillende soorten, hals, onderrib, dikke rib en fijne rib. Dit is ook de volgorde in fijnheid van de structuur. Zo is de hals echt suddervlees en zit de fijne rib (op de foto) tegen de entrecote aan en kun je deze zelfs om-en-om bakken. (hier wordt ook de ribeye van gesneden)
Tip: Bij veel slagers zie je tegenwoordig onderstaande riblappen in de toonbank liggen, probeer ze eens te bakken als een rib-eye. Veel goedkoper en bijna net zo lekker..
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden